2013. január 16., szerda

Új tudományok: tárgytartás és csengetés

Tavaly októberben kezdtük el a csoportos terápiás kutya tréningeket. Persze előtte is sokat képződtünk, minden tagunk kijárta a megfelelő alaptanfolyamot. A kicsik kutyaóvodába, a nagyok pedig a helyi kutya iskola alaptanfolyamára jártak.
Már csak néhány hónap, és eljön a várva várt pillanat. Repce vizsgája. Már nagyon várom, hogy megmérettessük magunkat. Nem csak én, de Doni is le fog vele vizsgázni.

Na de nézzük mi jót tanultunk mostanában.
Hosszú gyakorlást követően sikerült megtanulnunk, hogy a tárgyakat ne csak visszahozza, hanem addig tartsa a szájába, még nem mondom, hogy Ereszd! Azt hittem sosem fogja megtanulni, pedig gyönyörűen apportozik... De végül olyan jól sikerült, hogy most már kérés nélkül is tudja, ha behoz, vagy föl ad nekem valamit, akkor leül vele a szájába. Pontosan ez volt a célom, hogy beleivódjon... mert így terápián is kényelmesebb, a gyereknek könnyebb elvenni tőle a tárgyakat.

Ki is próbáltam mennyire megy a dolog: velőscsonttal is működik :D


A következő mumus, a villanykapcsoló felkapcsolása volt. Őszintén szólva ez nem speciálisan terápiás kutya feladat, sőt! Viszont nekem Repce nem csak terápiás kutya, hanem "gyakorló alanya" a segítő kutya képzésnek. Szóval vannak plusz feladatok, amiket megtanítok neki.
Mivel elég magasan vannak a kapcsolóink és a segítő kutya kiképző szobánk csak tavaszra készül el, így szereztem egy elemes csengőt. Néhány napos tréning után sikerült a Bökd! vezényszóra megtanulnia, hogy ha megnyomja az orrával a kapcsolót, és a csengő is megszólal, akkor azért jutalom jár. Igazi "Pavlov kutyája" tesztnek bizonyult. A kapcsolót a konyhaszekrényre ragasztottam, így főzés közben Repce folyton csengetett, hogy essen már le néhány falatka arról a konyhapultról.



6 megjegyzés:

  1. Fantasztikusak vagytok :)

    VálaszTörlés
  2. Szuper! Gratulálunk!

    VálaszTörlés
  3. Jöhetnek még ilyen szuper kis videók!

    Ma én is vettem egy ilyen csengőt .....:) :)
    virtuálisan mi is csatlakozunk a "kékcsillagos" vizslák kiscsoportjához..
    Beleznay kata és Bodza vizsla

    VálaszTörlés
  4. Szuper Kata!
    ;) Megbeszéltük, csinálom a videókat! :)))

    VálaszTörlés
  5. Szia!
    felszereltem a csengőt.... odáig pillanatok alatt eljutottunk, hogy odamenjen a kapcsolóhoz és megszagolja..... de arra hogy vetted rá, hogy meg is nyomja....?

    (én rendszeresen elmegyek mellette és megnyomom, hogy kösse össze a hangot a nyomással, bekentem egy pici májkrémmel..., de olyan finoman nyalta le, hogy nem szólalt meg....)

    Ötlet?

    Köszi
    beleznay kata

    VálaszTörlés
  6. Először is csinálj vele egy kis rávezető gyakorlatot. Tedd ki a tenyered és ha beleszagol a kezedbe, akkor mehet a klikk, és juti. Ezt ha felgyorsítod, vagyis amint hozzáér a tenyeredhez, rögtön nyomod a klikket, akkor a szimatból hamar érintés-bökés lesz. Aztán kapcsold hozzá a Bökd! vezényszót. Ezután próbálj több tárgyat is a kezedbe venni, és azt is Bökd! vezényszóval érintesd meg. Majd leteheted a céltárgyat a földre, vagy épp a szekrényre, de akár idővel a csengőt is a kezedbe veheted. Ha sikerül erősebben megböknie, akkor megszólal a csengő, ekkor azonnal mehet a klikk, majd juti. Ha rájön, hogy hogyan kell megnyomnia, akkor már nem is kell a klikk, a csengő hangja átveszi a klikker hangját.

    VálaszTörlés