2012. október 3., szerda

Klikkeres tanulás

Ma végre rászántam magamat, hogy Repcével is elkezdjem a klikker tréninget. Igazából még egészen pici korában elkezdtem kondicionálni, de valahogy nem éreztünk rá.
A klikkeres képzésben a legjobban a formálást szeretem, mert ez az a tanítási típus, amiben a leginkább fejleszthető a kutya kreativitása, és a legjobban megtornásztatja az agyacskájukat.
A lényege, hogy a kutyát a hideg-meleg játékhoz hasonlóan vezetem rá arra, hogy milyen cselekvést is várok el tőle. Mivel szeret Repce apportozni, így ezt a feladatot néztem ki neki, viszont egy olyan tárgyal amivel még nem találkozott.
A tréninget persze nem ezzel kezdtem, először bevezettem neki a formálással történő tanulást. Először klikkelgettem, és kapta a jutit - hamar összekapcsolta, a klikk után juti jön.
Kitettem a szoba közepére egy flakont, amit fel kellett borítani a tappancsával. Jó 7 percbe is beletelelt mire rájött mit akarok tőle, viszont utána piszok gyorsan vette a következő lépcsőket. Ilyen volt az érintsd meg a tenyerem az orroddal, adj pacsit a lefordított vödörre.
Miután stabilan megértette, hogy neki produkálnia kell, amiért klikket kap, ami terelgeti őt a helyes megoldás felé, jöhetett az igazi megmérettetés!
30 másodperc... ennyi idő kellett ahhoz, hogy a távirányítót a kezembe rakja... mindenféle vezényszó nélkül... egyszerűen csak a klikker hangját hallotta, és kapta a falatokat...
Ijesztő, micsoda agya van ennek a kislánynak! :))))




1 megjegyzés: